Η Τελευταία Μπύρα του TED

27 Δεκεμβρίου 1939 κι ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται, στο Waimate της Νέας Ζηλανδίας ο 34χρονος La TourMollet (Ted) D’ Auvergne ετοιμάζεται να ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι του για να πολεμήσει με τα συμμαχικά στρατεύματα κατά των Γερμανών. Πριν μπει στο τρένο ο ιδιοκτήτης του αγαπημένου του Waihao Forkes Hotel Bar και φίλος του Ted, George Provan, τον καλεί να πιεί μια τελευταία μπύρα και να αποχαιρετήσει τους φίλους του. Ενώ βρίσκεται στο μπαρ το τρένο σφυρίζει για αναχώρηση, η ώρα είναι 7.20 π.μ. και ο Ted έχει μπροστά του ένα μπουκάλι με μπύρα που δεν έχει ανοιχτεί ακόμη. O George υπόσχεται στον Ted να κρατήσει το μπουκάλι του στην άκρη, έτσι ώστε να το πιεί όταν γυρίσει  από τον πόλεμο και αναχωρεί.

Η πορεία του τον φέρνει στην Βόρεια Αφρική αρχικά και μετέπειτα στην Κρήτη, όπου λαμβάνει μέρος στην Μάχη της Κρήτης. Δύο μέρες μετά την επίσημη λήξη της, ο Ted τραυματίζεται θανάσιμα από έναν ελεύθερο σκοπευτή καθώς διασχίζει ένα αμπέλι και, παρά την παροχή φροντίδας από τους ντόπιους χωρικούς, αφήνει την τελευταία του πνοή στις 2 Ιουνίου 1941. Θάβεται στην Κρήτη και μαρμάρινη πλάκα που τιμάει την μνήμη του βρίσκεται σήμερα στο συμμαχικό νεκροταφείο στη Σούδα. Η μπύρα του Ted, χωρίς να έχει ανοιχτεί, παραμένει στο Waihao Forkes Bar και μετά την παρέλευση κάποιων χρόνων τοποθετείται σε κεντρική βιτρίνα στο μαγαζί, όπου περιμένει κλειστή τον ηρωικό στρατιώτη, λειτουργώντας ως πόλος έλξης πολλών επισκεπτών.

80 χρόνια μετά τον θάνατό του και την μάχη της Κρήτης, ένας μελετητής ιστορίας ανακαλύπτει την ιστορία του Ted και κάθε Μάιο πηγαίνει μία μπύρα στον τάφο του ως φόρο τιμής, ενώ μία ζυθοποιία στο Ηράκλειο Κρήτης αποφασίζει να φτιάξει μία μπύρα στο όνομά του.

 Γιατί, μέσα στο σύνολο των στρατιωτών που χάθηκαν στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, θυμόμαστε την ιστορία ενός οπλίτη επειδή δεν πρόλαβε να πιει την τελευταία μπύρα του; Είναι αυτή η ημιτελής, ακροτελεύτια τρόπον τινά, πράξη που καθορίζει την ύπαρξή μας, “το ίχνος που αφήνουμε”; Και τι σημασία έχει σήμερα η “τελευταία μπύρα του Ted”, ενός άντρα που πλαστογράφησε τα έγγραφα υγείας του και άφησε πίσω του ένα μπουκάλι μπύρας να τον περιμένει, για να πολεμήσει και να σκοτωθεί από έναν ελεύθερο σκοπευτή σε ένα αμπέλι στην Κρήτη, στην άλλη άκρη της γης από το μέρος που γεννήθηκε και έζησε;

Το βίντεο έχει ως στόχο να παρακολουθήσει την πορεία του οπλίτη La Tour Mollet d’Auvergne (Ted) από το μπαρ του ξενοδοχείου στο Waihao Forks της Νέας Ζηλανδίας, έως τον θάνατό του σε ένα αμπέλι από τα πυρά ενός σκοπευτή, την σύνδεσή του με έναν ιστορικό μελετητή και την σπονδή που του αφήνει κάθε Μάιο, και την προσπάθεια μίας τοπικής ζυθοποιίας να παράξει μία μπύρα προς τιμήν του. Ταυτόχρονα διερευνά το ζήτημα της τιμής στον νεκρό, της συντροφικότητας και της ανάμνησης μέσα από ένα “τελευταίο ποτό”.